fbpx

הזוהר הצפוני

גם אתם חולמים על הזוהר הצפוני כמוני?
הטבע מאז ומתמיד הפנט אותי, ויש תופעות טבע שעולות על כל דמיון.

מדי שנה בין ספטמבר למרץ, אלפים מצפינים בתקווה לחזות בפלא הזוהר הצפוני: מופע האורות המרשים בכדור הארץ. כאשר שמי הקוטב הצפוני של כדור הארץ מתמלאים באורות צבעוניים, תופעה זו מכונה אורורה בוראליס, “זוהר צפוני” או “אורות הצפון”. מה שלא רבים יודעים הוא שהתופעה מתרחשת גם בקוטב הדרומי, אך מכיוון שהוא פחות נגיש לנו, נשמע עליו פחות.

האורורה נגרמת על ידי התנגשות בין חלקיקים טעונים מהשמש לגזים שונים באטמוספרה של כדור הארץ. ברוב המקרים, אורורה שמופיעה בקוטב אחד של כדור הארץ מופיעה כתמונת-מראה לאורורה בקוטב השני, בצורות ובצבעים דומים. בשנים האחרונות, הודות לתמונות המהפנטות ברשתות החברתיות, אנו רואים מגמה של יותר ויותר מטיילים הבוחרים לצאת מאזור הנוחות ויוצאים לרדוף אחר הזוהר הצפוני החמקמק.

אז מה בעצם אנחנו צריכים על מנת לזכות לצפות בתופעת הטבע המדהימה הזו?

מהם התנאים הדרושים על מנת לצפות בזוהר הצפוני?

הדבר החשוב ביותר הוא שמיים בהירים נטולי עננים, ולכן זה נטו שאלה של מזל.
גם אם תכננתם חופשת חורף חודשים מראש ואתם מלאי ציפייה, תזכרו תמיד שישנה סבירות גבוהה מאוד שתנאי מזג האוויר לא יאפשרו זאת.  תהנו מכלל החוויה בפני עצמה, ואם זכיתם בשמיים בהירים זו סיבה לחגיגה.
כמו כן, השתדלו לא להגיע בזמן ירח מלא מכיוון שיקשה גם הוא על צפייה באורות.

בנוסף, חשוב להתרחק ממוקדים של זיהום אור. מה זה בכלל זיהום אור? 
במוקדים מיושבים, כמו ערים גדולות ישנה תאורה מלאכותית נרחבת הפוגעת ביכולתנו לקלוט בעין את מופע האורות. לכן במידה ותחזית מזג האוויר מצביעה על שמיים בהירים, צאו מהעיר אל השטחים הפתוחים והחשוכים על מנת לצפות בזוהר.

מתי רואים את האורורה?

לרוב בין השעות 18:00 ועד 02:00 בלילה. 
אל תמהרו ללכת לישון והתאזרו בהרבה סבלנות ואפליקציית מזג אוויר טובה (למשל YR)

כמו כן, תוכלו לבקר באתר https://www.aurorawatch.ca/ המשקלל את נתוני מזג האוויר לכדי אחוזי היתכנות להופעה של הזוהר.

עכשיו שאלת השאלות היא לאן טסים?

ישנם מספר מוקדים מהם ניתן לצפות כל שנה בזוהר הצפוני:
לפלנד, נורווגיה, איסלנד, אלסקה וקנדה.

לפלנד- 

לפלנד הוא חבל ארץ צפוני המתפרש על פני ארבע מדינות – פינלנד, שוודיה, נורווגיה ורוסיה. בירת חבל הארץ היא רובניימי וזהו המוקד הנוח ביותר להגעה לספארי חורף פיני. באזור רובניימי ישנו ממוצע שנתי של כ- 200 מופעים של הזוהר הצפוני ולכן זהו יעד מעולה לצאת ממנו. בנוסף לזוהר הצפוני ניתן להנות מאטרקציות החורף המקומיות ביניהן נסיעה במזחלות שלג רתומות לאיילים או כלבי האסקי, ביקור בכפר של סנטה קלאוס, אופנועי שלג או שיט בשוברת הקרח. היתרון בהגעה ללפלנד הוא שגם אם לא זכיתם לצפות בזוהר הצפוני, בכל זאת תוכלו להנות מטיול חוויתי. 

חבילות ספארי קרח הן נפוצות ומאוד יקרות (בסביבות ה- 2000 אירו לאדם) וכוללות את מכלול האטרקציות, לינה, העברות וביגוד מיוחד לתנאי הקור הקיצוניים. ניתן כמובן גם לצאת לטיול עצמאי על מנת לחסוך בעלויות ולצאת רק לאטרקציות שבאמת רלוונטיות לכם אם בכלל. כמו כן בהגעה עצמית, מומלץ להגיע לצפות בזוהר באזור האגם אונארי.

נורווגיה-

ארץ הפיורדים, קרחונים, יופי בראשיתי, ויקינגים וטרולים.
נורווגיה נמצאת במרכז של חגורת הזוהר הצפוני, ולכן הסיכויים לצפות בתופעה גבוהים במיוחד. יתרון נוסף של נורווגיה הוא הטמפרטורות. בעוד שבמקומות רבים בחוג הקוטב הטמפרטורות עשויות לצנוח ל-40 מעלות מתחת לאפס, זרם הגולף באזור צפון נורווגיה מייצב את הטמפרטורות שם על ארבע מעלות מתחת לאפס בממוצע בחודש דצמבר.
נקודות המוצא המומלצות לצפייה בזוהר הצפוני הן באזור העיר טרומסו, הנחשבת לעיר הצפונית ביותר בעולם, או באזור איי לופוטן.

איסלנד-

איסלנד היא מדינה בהתהוות. מאופיינת בקרקע געשית, גייזרים, בריכות בוץ מבעבעות, מפלים וקרחונים. מומלץ להגיע לצפות בלוויתנים, ללכת על קרחונים, לטפס על ההרים או לרכב על סוסים. 

באיסלנד זיהום האור הוא מזערי מכיוון שאין הרבה התיישבויות גדולות. מומלץ להתרחק מעיר הבירה ריקייאוויק אל עבר הפארק הלאומי ת’ינגווליר (Thingvellir) על מנת לצפות בזוהר בצורה מיטבית.
צריך לקחת בחשבון שהימים בתקופת החורף מאוד מאוד קצרים ועשויים להסתכם בכארבע שעות אור יום בלבד.

אלסקה-
באלסקה האזור המועדף לצפייה בזוהר הוא  העיר פיירבנקס (Fairbanks), ממנה צאו אל עבר מדבר דנלי (Denali) וטריטורית יוקון (Yukon).

קנדה-
בקנדה האזורים המומלצים הם אזור היילונייף ואגם סופריור (Superior) באונטריו.

האם טיול כזה יכול להתאים עם ילדים?

זו השאלה הראשונה שאני שואלת את עצמי, ואני בטוחה שגם עוד הורים רבים נוספים.
קודם כל אני מזכירה לעצמי: אין טיול קר מדיי, יש לבוש לא מתאים!
בכל מקום שמגדלים בו ילדים יש פתרונות בהתאם לסביבה.

אז מה חשוב שיהיה? 

באזורים קרים אך לא קור קיצוני (כמו נורווגיה ואיסלנד)

שכבה ראשונה: ביגוד תרמי

שכבה שנייה: מיקרו פליז

שכבה שלישית: מעיל פוך נגד רוח ואטום למים ומכנסי סקי (לילדים קטנים- חרמונית)

במידה ואתם מגיעים לאזור קר מאוד- כמו לפלנד למשל, יש צורך בשכבה רביעית: חרמונית עבה (חרמוניות כאלו ניתן לשכור ביעד עצמו- לרוב המלונות בהם תשהו יספקו לכם את השירות ובמידה ויצאתם דרך טיול מאורגן פריט זה כלול במחיר)

כמו כן חשוב לדאוג לכפפות רכות ומעליהן כפפות עבות יותר.
כובעים מחממים
חם- צוואר
גרביים תרמיות
נעלי הרים אטומים למים

לפעוטות- לדאוג לשק שינה סופר מחמם לעגלה ולחרמונית למנשא.

כדי לצפות בזוהר עצמו מבלי לבלות שעות ארוכות בחוץ בקור עם הילדים בלילה, מומלץ לתכנן לינה באיגלו מזכוכית. אופצית לינה זו נפוצה יחסית ומאפשרת לצפות בזוהר הצפוני מהמיטה החמה. 

אז מה אתם אומרים? לאן לקנות כרטיסי טיסה?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!
צרו קשר